minisymposium Filosofie en spiritualiteit 10 februari 2012

Filosofie en Spiritualiteit

10 februari 2012

De ziel in therapie

Tegenwoordig is spiritualiteit een officiële categorie in de definitie van gezondheid zoals die door de The World Health Organisation wordt gehanteerd: gezondheid als dynamiek van fysiek, mentaal, spiritueel en sociaal welbevinden. In Nederland vindt tweederde van de bevolking dat reguliere en betrouwbare alternatieve behandelwijzen samen moeten gaan in een integrale gezondheidszorg. Na een filosofische bespiegeling over de verdwijning en de terugkeer van het zielsbegrip, worden in dit mini-symposium vier alternatieve behandelwijzen gepresenteerd waarin spiritualiteit en de ziel centraal staan.

PLAATS: 

Universiteit Leiden, Pieter de la Courtgebouw, zaal SB45, Wassenaarseweg 52, Leiden (Achter station CS, zie hier).

 

DATUM: 

                   

 

vrijdag 10 februari 2012

TIJD:                         

11:00 – 17:00  uur (Let op: vervroegde aanvangstijd)

KOSTEN:

€ 5,- te voldoen bij entree.

NB: voor studenten en medewerkers van de UL is de toegang gratis

 

Programma

11:00 uur Prof. dr. Hans Gerding (dagvoorzitter)

Opening en welkom

11.15 uur Dr. Gerard Visser

Van substantie naar resonantie.

Over het lot van het zielsbegrip in filosofie en wetenschap

Het zielsbegrip is in filosofie en wetenschap geleidelijk gestorven. Voeling ermee keert vanaf het einde van de 19e eeuw in de filosofie terug en dat vooral in het kader van de rehabilitatie van affectiviteit en individualiteit. Maar voltrekt ditzelfde zich tegenwoordig niet minstens zo krachtig, zo niet sterker binnen alternatieve therapieën?

12:00 uur Drs. Trees van Ewijk (reïncarnatietherapie)

Laat het verleden los

Over een retour naar een vorig leven van onze ziel. Als je het verleden los kunt laten, kan je meer in het hier en nu leven. Dát is het doel van reïncarnatietherapie.
In deze therapie gaat men er van uit dat niet alleen ervaringen uit ons huidige leven nog grip op ons kunnen hebben, maar ook ervaringen uit een vorig leven, waarin onze ziel in een ander lichaam op aarde leefde.

12:45 uur Lunch (de mensa is open)

13:45 uur Henk Visser (kinesiologie)

Onbekende en ongekende mogelijkheden van kinesiologie

Met kinesiologie kunnen we met dat ongrijpbare fenomeen, onze ziel, communiceren! Het is een effectieve manier om zonder veel praten het contact met de ziel te herstellen, te verbeteren of te verdiepen. Met kinesiologie wordt eerst het lichaam in balans gebracht. Vervolgens zorgt de creatieve verbeelding voor de benodigde antwoorden voor herstel van binnenuit. Twaalf zielskwaliteiten spelen hierbij een belangrijke rol.

14:30 uur Drs. Stella Lackore (creatieve therapie)

Hand – Hoofd – Hart: voedsel voor de ziel

Na mijn ‘Werdegang’ wordt mijn werk als creatief therapeut beeldend bij de GGZ Kinderen & Jeugd belicht: intake, observatie en evaluatie en het werk van de jongeren. Een intermezzo van 10 minuten: zelf ervaren, observeren of beschrijven. Tenslotte: mensbeeld en de spirituele en transpersoonlijke ontwikkeling.

15:15 uur Thee pauze

15:45 uur Drs. Jos Olgers (hypnotherapie)

Hypnotherapie: Heling door communicatie met het onbewuste

Hypnose kan gebruikt worden om toegang tot het onbewuste te verkrijgen en om de onbewuste inhouden en processen te leren kennen. Aan de hand van voorbeelden wordt ingegaan op onbewust handelen, onbewuste lichaamsprocessen en op hypnotische trance. Bij dit alles ligt de nadruk op de therapeutische mogelijkheden die hypnose biedt.

16:30 uur Forumdiscussie

17:00 uur Einde (borrel in café De Koets)

Voorafgaande registratie is niet vereist maar wordt wel op prijs gesteld: h.w.sneller@hum.leidenuniv.nl.
Filosofie en spiritualiteit is an initiatief van prof. dr Hans Gerding (Wijsbegeerte UL), dr. Gerard Visser (Wijsbegeerte UL), drs. Barbara Zwaan (Godsdienstwetenschappen UL) en dr. Rico Sneller (Godsdienstwetenschappen UL)

Be Sociable, Share!

39 thoughts on “minisymposium Filosofie en spiritualiteit 10 februari 2012

 1. In the modern society, health problem become a increasingly serious problem.More and more people are concern about health problem.The first time I knew Nike was the Nike advertisement on TV.It really attracted my attention. The fashionable design and the advanced technology make the perfect shoes. From then on, I hope that I can have one. “Just do it.” This is one of most famous advertisement slogan. No matter what happen in our life, we should face it and never give up. Nike shoes in my life are not only shoes, it also a kind of spirit, which encourage me to overcome the difficulties. With the shoes, I often run or go for jogging to keep health. The Nike shoes are comfortable and top-class quality. The culture of the Nike is profound. The company is competitive and famous.Welcome to http://www.netherlandschoenen.com/heren-schoenen-schoenen-heren-schoenen-c-335

 2. All Cheap New Era Hats are the newest and coolest style. Find your favorite team, such as NBA(basketball),NFL(football),NHL(hockey),MLB(baseball), the New Era Hats are perfect for you. New Era Hats Wholesale online with worldwide shipping!
  http://www.good-cap.com/

 3. The price faraway from your Louis Vuitton handbags are certainly not affordable for standard people http://www.louisvuittoncanada15.ca; even they have got enough income to buy decrease cost Louis Vuitton handbags there’re in the placement to accumulate reluctant to cost tag an important choice of bucks for Louis Vuitton bags in the least.

 4. Cheap Authentic NFL Jerseys, Cheap Authentic NHL Jerseys,
  Cheap Authentic MLB Jerseys, Cheap Authentic NBA Jerseys, Authentic NFL Jerseys, Authentic Nike NFL Jerseys, Authentic MLB Jerseys, Authentic MLB Baseball Jerseys, Authentic NHL Jerseys, Authentic NBA Jerseys, China Jerseys, Cheap China Jerseys

  http://www.authenticmlbcheapjerseys.com

 5. “The intuitive mind is a sacred gift and the rational mind is a faithful servant. We have created a society that honors the servant and has forgotten the gift”, Albert Einstein.
  Heerlijk weer een dag bezig te gaan met primair “the gift”, begeleid door “the servant”.

 6. “The intuitive mind is a sacred gift and the rational mind is a faithful servant. We have created a society that honors the servant and has forgotten the gift”, Albert Einstein.
  Heerlijk weer een dag bezig te gaan met primair “the gift”, begeleid door “the servant”.

 7. Beste mensen,
  Hierbij mijn aanmelding voor het symposium. Ik kijk er naar uit.

 8. Graag wil ik bij het symposium aanwezig zijn. aanmelding voor 2 personen.

 9. Beste mensen, ik wil er graag bij zijn. Hierbij mijn aanmelding.

 10. Adore and am accustomed to preserving a range with those people transformed things.Only on this way can i am aware what will not be abandoned by time. Forexample, even although you adore someone, lkljljl1i9tyytyu modifications are all around. Then I stepbackward and viewing it silently, then I see the correct feelings.

 11. Adore and am accustomed to preserving a range with those people transformed things.Only on this way can i am aware what will not be abandoned by time. Forexample, even although you adore someone, lkljljl1i9tyytyu modifications are all around. Then I stepbackward and viewing it silently, then I see the correct feelings.
  [url=http://www.mlbsnapbacksale.org/mlb-snapback-hats-c-500.html]mlb snapback hats[/url]
  [url=http://www.mlbsnapbacksale.org/]new era snapback[/url]

 12. Hierbij meld ik mij graag aan voor dit symposium, boeiend!
  Met vriendelijke groet,

  Gerda van Wingerden

 13. Bij deze meld ik mij aan voor het minisymposium op vrijdag 10febusari.

  Met vriendelijke groet,

  Marijke Elshof Oegstgeest

 14. Graag meld ik mij aan voor dit symposium. Met vriendelijke groet,
  Nico Engelaer

 15. Zou ik mij voor dit symposium (als geinteresseerde) kunnen aanmelden ?

  Bij voorbaat dank voor uw reactie.
  Met vriendelijke groet,
  Christel Leewens

Leave a Reply