Filosoferen met kinderen: Filosofie en spiritualiteit

Filosoferen met kinderen

 

Minisymposium Filosofie en spiritualiteit

 

vrijdag 8 juni 13.30-16.30


Locatie: Leiden, Van Wijckplaats 2, zaal 002.
Kosten: € 5,00; studenten en medewerkers UL gratis.

 

Sprekers:

Drs. Sabine Wassenberg

Mr Drs. Maaike Merckens

Drs. Ed Weijers

 

Filosoferen met kinderen
 

Kinderen leren tijdens het opgroeien logisch te denken. Ze leren ook het verschil tussen fantasie en werkelijkheid. Zodra ze volwassen zijn schijnt de wereld behapbaar: er zijn antwoorden op alle vragen. De wereld is wetenschappelijk verklaarbaar, duidelijk en zwart-wit.

 

Maar toen ze jonger waren wilden zij nog wel eens vraagtekens zetten bij de dingen. "Waar komen we eigenlijk vandaan? Wat is dat eigenlijk: dood gaan? Waarom kun je maar met een vrouw tegelijk trouwen? Had ik ook uit andere mensen geboren kunnen worden? Hoe weten we dat 1+1=2 waar is?"

 

Deze oorspronkelijke openheid en nieuwsgierigheid kunnen we makkelijk de kop indrukken door te zeggen: Dat is nou eenmaal zo en zo. Maar wat zonde! 

 

Filosoferen geeft kinderen de ruimte om zelf vragen te durven stellen bij het vanzelfsprekende en filosoferen is een aanmoediging om het lef te hebben te accepteren dat er soms geen antwoord bestaat. De wereld is niet zwart wit. Maar grijs. Of kleurrijk. 

 

 

Sabine Wassenberg en Maaike Merckens van WonderWhy vertellen over hun bevindingen tijdens het filosoferen in de klas. 

 

Ed Weijers zal ingaan op verspreiding, onderzoek en ontwikkeling van het filosoferen met kinderen.

 

Twee scholieren zullen een korte presentatie geven van een boekje dat zij hebben geschreven.

 
 

Drs Sabine Wassenberg (1981) en mr. drs. Maaike Merckens (1961) werken beiden als filosoof met kinderen, jongeren en volwassenen. Ze publiceerden in 2010 Kinderen en… Liefde, relaties en seksualiteit (filosoferen met kinderen) bij uitgeverij Kwintessens, evenals een handleiding voor docenten in Leraren en… Competenties (2011) bij dezelfde uitgever.

 

Drs Ed Weijers is afgestudeerd op Heidegger aan de Leidse Faculteit Wijsbegeerte in 1989. Hij behaalde zijn eerstegraagds bevoegdheid aan de lerarenopleiding van de Universiteit Utrecht. Hij doceerde Filosoferen met kinderen van 1990-2000 aan de PABO-hogeschool Alkmaar. Sinds 1990 is hij verbonden aan het Centrum voor kinderfilosofie Nederland. Hij is penningmeester van de Europese Stichting SOPHIA voor het bevorderen van filosoferen met kinderen sinds 2004. Verder werkt hij bij EPIC International Consultants.

 

Voorafgaande registratie is niet vereist, maar wordt wel op prijs gesteld.
Filosofie & Spiritualiteit is een initiatief van prof. dr Hans Gerding (Wijsbegeerte UL), dr. Gerard Visser (Wijsbegeerte UL), drs. Barbara Zwaan (Godsdienstwetenschappen UL) en dr. Rico Sneller (Godsdienstwetenschappen UL)

7 thoughts on “Filosoferen met kinderen: Filosofie en spiritualiteit

 1. I really like your blog.. very nice colors & theme.
  Did you create this website yourself or did you hire someone to do
  it for you? Plz reply as I’m looking to create my own blog and would like to know where u got this from. thank you

 2. Howdy I am so happy I found your blog page, I really found you by mistake,
  while I was researching on Yahoo for something else, Anyhow I am here now and would just like to say many
  thanks for a remarkable post and a all round enjoyable
  blog (I also love the theme/design), I don’t have time to go through it all at the minute but I have bookmarked it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great deal more, Please do keep up the excellent job.

 3. I seldom write responses, but i did a few searching
  and wound up here blog topic. And I actually do have a few questions for you if it’s allright. Is it simply me or does it look like a few of these remarks appear as if they are written by brain dead visitors? 😛 And, if you are posting at other places, I would like to keep up with anything new you have to post. Would you list of the complete urls of your shared sites like your linkedin profile, Facebook page or twitter feed?

Leave a Reply